Nejstrašnější nedůvěra - nedůvěra v sebe!

Banica

29. prosince 2011 v 23:21 | zapůjčeno ze stránky Labužník.cz |  Něco dobrého na zub
Mám kamarádku, jejíž rodiče pocházejí z Bulharska. Je o něco starší jako já a vždycky jsme ji všichni měli rádi. Je maminkou a babičkou, společenská a milá. Ráda a dobře vaří a peče, čehož jsme občas využili při nějaké společné akci v zaměstnání. Jednou, nevím už při jaké příležitosti, nám donesla opravdovou lahůdku, originální bulharský slaný koláč jemuž se říká -
B a n i c a.
Když jsem dnes chystala věci na pečení slaného pečiva a tyčinek, jak dělám každý rok před Silvestrem, vzpomněla jsem si na tu dobrotu. Koukla jsem na net a našla jsem recept i s obrázkem. Výborně, říkám si, a protože nejsem závistivec, podělím se s vámi. I kdybychom to už letos nestihly, zůstane nám recept na příště.



500 g listového těsta500 g balkánského sýra100 až 150 ml slunečnicového oleje4 vejce200 ml sodovky (limonáda:-))

Těsto upravime dle velikosti formy a položime na dno vymazené formy plát těsta. Pokapeme ho olejem a položíme druhý plát těsta. Z nadrobeného sýra vytvoříme další vrstvu. Položíme další plát těsta a opět vrstvu sýry a tak pokračujeme do spotřebování ingrediencí.
Hotovou banicu nakrájíme na čtverečky a přelijeme rozehřátým olejem. Vejce rozšleháme v sodovce (limonádě:-)) a směsí přelijeme banicu. Pečeme v trobě při 180°C do zlatova.
Dodatek: na pravou banicu se používá bulharské těsto "Bella", cožje varianta těsta fillo.
 


Komentáře

1 Jarka | Web | 30. prosince 2011 v 8:44 | Reagovat

Recept vypadá velmi jednoduchý, chuť si nedokážu představit. Čerstvé, by to mohlo být, díky listovému těstu, křehoučké. Na fotce jsou ve vajíčku vidět i nějaké bylinky, no, třeba by to za pokus stálo. :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama