Nejstrašnější nedůvěra - nedůvěra v sebe!

Dobrota na talíři

21. května 2008 v 9:19 |  Něco dobrého na zub

Reveň (rebarbora)

Jak prospívá rebarbora našemu zdraví, co užitečného obsahuje a jak z ní připravit chutný koláč? Jedním z velmi ceněných léků v arabském léčitelství byla reveň. Arabové ji rozšířili po celém světě, takže i u nás se můžeme těšit z této vytrvalé zeleniny s léčivými účinky. Reveň má velké listy, ze kterých používáme pouze zdužnatělé řapíky zelené, růžové až červené barvy. Tato zelenina brzy raší, takže se z ní postupně odlamují její řapíky až do sv. Jana, později narůstá množství kyseliny šťavelové. Reveň má velký obsah jablečné a citronové kyseliny, zato malý obsah vitaminu C. Na druhou stranu je to výborný zdroj vitaminů skupiny B. Má mnoho niacinu dobrého pro krevní oběh a energii buněk, kyseliny pantotenové pro zdravou pokožku, vlasy a jako zdroj vitality a kyseliny listové pro krvetvorbu a posílení nervové soustavy. Je velmi bohatá na vápník, látku nezbytnou pro stavbu kostí a důležitou pro ženy v menopauze, dále obsahuje draslík, mangan a draslík, který podporuje vylučování vody z těla a v neposlední řadě je tu hodně vlákniny, která zbavuje organismus jedů a odstraňuje zácpu. Opatrně ji konzumujeme, pokud máme problémy se žaludečními kyselinami a podrážděnou sliznicí žaludku a při náchylností k průjmu.
Účinky na organismus:
- pomáhá při ochablosti střev a zácpě
- zbavuje tělo škodlivin
- posiluje svaly, nervy a kosti
- pomáhá při hubnutí, váže tukové látky
- posiluje pokožku a vlasy
- aktivuje energii buněk
Je to zelenina používaná jako ovoce, připravují se z ní moučníky, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny, koláče. Při vaření nepoužíváme hliníkové nádobí, protože kov z něj reaguje s kyselinou šťavelovou a ostatními složkami šťávy. Syrová a vařená reveň se dobře zmrazuje.
Rebarborový koláč
250 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 70 g cukru krystal, 1 vanilkový cukr, špetka soli a zázvoru, 1 žloutek, 30 g másla, skořice, 3/4 hrnku mléka. Posypka - cukr krystal, polohrubá mouka a máslo, cukr na podsypání.

Smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, zázvor, žloutek a máslo. Z trochy cukru, vlažného mléka a droždí zaděláme kvásek, nalijeme do mísy a zaděláme středně tuhé těsto. Necháme půl hodiny vykynout a pak prsty rozmačkáme rovnoměrně po celém plechu. Na těsto hustě naklademe oloupanou a nakrájenou rebarboru, přesypeme cukrem, skořicí a posypkou. Pečeme v troubě předehřáté na 170°C asi tři čtvrtě hodiny.
Těstoviny s rebarborou

Pro 4 osoby budete potřebovat:

300 g těstovin, 200 g rebarbory, 80 g cukru, 2 bílé jogurty, 100 g třešní nebo višní na ozdobu, celá skořice, sůl

Oloupanou a omytou rebarboru nakrájíme na centimetrové špalíčky. Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Cukr se skořicí svaříme s 5 dl vody. Do vroucí ochucené vody nasypeme rebarboru a velmi krátce ji necháme přejít varem. Získaný kompot necháme 5 minut odstát. Ještě teplou rebarboru vyjmeme a smícháme s uvařenými těstovinami. Před podáváním těstoviny polijeme rozšlehaným bílým jogurtem, který podle chuti přisladíme, ozdobíme třešněmi nebo višněmi.

Zdroj: www.foodlife.cz

Švestkový "krambl" s rebarborou

Ingredience:
500 g švestek
  • 2 stonky rebarbory
  • 2 lžíce cukru
  • 30 g másla na vymazání formy

Na drobenku:
  • 100 g másla
  • 100 g piškotů nebo jakýchkoli zbylých sušenek
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru, nejlépe hnědého

Doba přípravy: 10
Pečení: 30 minut
Počet porcí: 4

Příprava jídla:

1. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Dejte je do misky, zasypte dvěma lžícemi cukru, promíchejte a nechte chvíli marinovat. Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky.

2. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Připravte si drobenku: do mixéru nasypte mouku, nakrájené máslo, cukr i piškoty a mixujte, až vznikne sypká směs. (Snadno to jde i ručně - rozválejte piškoty válečkem na nudle a prsty hmotu vypracujte do sypka). Středně velkou zapékací misku vymastěte máslem. Na dno naskládejte švestky, na ně rebarboru a navrch nasypte drobenku.

3. Dejte do trouby a pečte 25-30 minut, dokud není ovoce měkké a drobenka zlatavá.

Tip Apetitu:
Nemáte-li švestky a rebarboru, obměňujte. Hodí se jakékoli sezonní ovoce, v drobence zase můžete uplatnit zbylé sušenky, a proměňovat tak její chuť.

 


Komentáře

1 Karel | 21. května 2008 v 13:46 | Reagovat

Já jsem míval rebarboru docela rád, ale B. ji zrovna nemusí.

2 felixa | Web | 22. května 2008 v 9:17 | Reagovat

Hadimrško, ty těstoviny s rebarborou vypadají fakt zajímavě, asi vyzkouším, jen kdyby se ta rebarbora lépe loupala. Kvůli tomu ji téměř nepoužívám, není na loupání nějaký fíglík?

3 hadimrcha | 22. května 2008 v 11:09 | Reagovat

O figlíku nevím, ale loupání je jednoduché. Malým nožíkem vezmu za okraj slupku a táhnu po celé délce dolů, kůrka se krásně dá sundat, kroutí se a jde to rychle.

4 Eliza | E-mail | Web | 22. května 2008 v 19:58 | Reagovat

S loupáním rebarbory jsem taky nikdy neměla až tak problém, ale dlouhou dobu jsem jí už nevlastnila. Až do loňska. Zasadila jsem si jednu sazeničku, no je ale ještě hodně malá i po tom roce, ale snad se zase po čase dočkám. Recept už jsem si pro jistotu uschovala.

5 Felixa | Web | 22. května 2008 v 23:21 | Reagovat

Hadimrško, to já také táhnu slupku až dolů, ale asi jsem nešika, nikdy se mi to nestáhne celé a já pak dohledávám kousky co se nestáhly, aby tam něco nezbylo... tak dlouho, dokud mi nedojde trpělivost :o) Někdo říká, že se špatně loupe čerstvá, tak nevím.

6 hadimrcha | 22. května 2008 v 23:32 | Reagovat

Mě to jde stejně u čerstvé i dříve řezané. tak nevím.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama