Nejstrašnější nedůvěra - nedůvěra v sebe!

Než bude hotové vánoční pečivo

1. prosince 2007 v 14:10 | různí autoři |  Něco dobrého na zub

Střecha z BE-BE sušenek



POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 balíček světlých, 1 balíček tmavých Be-Be sušenek, 15 dkg moučk. cukru, 20 dkg másla, 50 dkg obyč. jemného tvarohu /ne z vaničky/ -/je balen jako máslo/rum, 2 banány
POSTUP PŘÍPRAVY
Utřeme máslo s cukrem, tvarohem a ochutíme rumem /používám ruční šlehač/. Na alobal naskládáme jako šachovnici Be-Be sušenky 3 řady po 7 kusech,/střídáme světlou a tmavou barvu/.Potřeme polovinou tvarohového krému a zakryjeme znovu sušenkami Be-Be poskládanými jako šachovnice, ale tentokrát na tmavou světlou a obráceně. Rozetřeme zbytek krému a na prostřední řady položíme oloupané banány. Vezmeme tento alobal a z obou delších stran přiklopíme k sobě tak, že se sušenky nahoře spojí do střechy. Po zatuhnutí v lednici polijeme čokoládovou polevou a dáme znovu vychladit. Pak už jen krájíme a nestačíme se divit, jak dobrůtka mizí!!!!!!!

Ovocný chlebíček

Ingredience:

4 vejce,
1 bílek na potření,
38 dkg mletého cukru,
28 dkg vlašských ořechů,
15 dkg fíků,
15 dkg datlí,
1 citron,
1 lžička kakaa (nemusí být),
15 dkg kandovaného ovoce,
10 dkg hořké čokolády,
hladká mouka (cca 1/2 - 3/4 kg)
Příprava:

4 vejce vyšleháme do pěny s 38 dkg mletého cukru, přidáme šťávu a kůru z jednoho citronu, trochu kakaa na barvu a opět ušleháme.
Do ušlehaných vajec přidáme 28 dkg nakrájených ořechů, 15 dkg nakrájených fíků, 15 dkg nakrájených datlí, 15 dkg nakrájeného kandovaného ovoce (nahrazujeme dnes různým sušeným), 1 na kostičky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou hořkou čokoládu, 15 dkg hladké mouky a promícháme.

Postupně přidáváme mouku do doby, než se vytvoří husté těsto, ze kterého na pomoučeném vále vyválíme válečky, položíme na pečící papír, potřeme rozšlehaným bílkem a v mírné troubě pečeme dorůžova. Je dobře nechat chlebíček uležet alespoň 14 dní v chladu. Podáváme jej nakrájený na tenké plátky.

Koláč hrkhrk



krém:
ztužovač šlehačky 1 balíček
mandarinkový kompot malý 2 plechovky
trvanlivá smetana ke šlehání 250 ml
vanilkový pudink bez vaření 1 balíček
těsto:
olej 0,5 hrnku
vejce 2 ks
mléko 0,5 hrnku
cukr moučka 1 hrnek
polohrubá mouka 1,5 hrnku
kypřící prášek do pečiva
Postup přípravy receptu:

Připravíme si těsto. Mouku, cukr, prášek do pečiva promísíme, přilijeme mléko, olej a přidáme vajíčka. Vše důkladně promícháme a nalijeme na hlubší plech, který jsme předem vymazali tukem a vysypaly moukou. Těsto na plechu rozetřeme a upečeme v předehřáté troubě. Pečeme asi 25 minut při 150°C. Upečenou placku necháme vychladnout

Krém: Pudinkový prášek, ztužovač šlehačky, smetanu a mandarinkové kompoty i se šťávou dáme do uzavíratelné nádoby. Před uzavřením nádoby ingredience nemícháme. Nádobu uzavřeme a několikrát s ní prudce zahrkáme. Možná tomu nevěříte, ale opravdu, pouhým zahrkáním se suroviny promíchají a vytvoří úžasný hustý mandarinkový krém. Dejte ale pozor, abyste nezaměnili pudinkový prášek. Musí to být opravdu pudink, který se nemusí vařit a je určený do studené vody. Smetanu doporučuji trvanlivou v krabičce a výsledek bude zaručený.

Hotový krém rozetřeme na vychladlou placku z těsta a buchtu necháme ještě alespoň půl hodiny zatuhnout v lednici.

Nebojte se vyzkoušet tento výborný moučník, kouzlo se zahrkáním opravdu funguje a koláč "hrk hrk" bude všem moc chutnat.

Babiččina vánočka

500 g polohrubé mouky
30 g droždí
100 g pískového cukru
mléko
150 g másla
1 vejce
2 žloutky
sůl
1 sáček vanilkového cukru
1 smetana
muškátový oříšek
hřebíček
rozinky
mandle (kandované ovoce)
tuk na vymazání plechu
žloutek a několik lžic mléka na potření těsta
Mouku prosij a dej na teplé místo nahřát. Do hrnku rozdrob droždí, přidej část cukru a malé množství vlahého mléka a mouky. Zamíchej a nech náležitě vykynout.

Do mouky vlij rozpuštěné máslo, přidej vejce, žloutek, sůl a malé množství nastrouhaného koření, cukr a vanilkový cukr. Vlij vykynutý kvásek a dle potřeby vlažnou smetanu. Vše důkladně míchej tak dlouho, dokud se na těstě netvoří puchýře a nelepí se na vařečku. Nakonec vmíchej dle chuti drcené mandle, rozinky a pokrájené kandované ovoce. Nádobu s těstem zakryj a nech dobře vykynout.

Poté těsto rozděl na 9 dílů. Spodní část spleť ze 4 dílů, střed ze 3 dílů a vrchní část stoč ze dvou. Vánočku potři směsí žloutku a mléka. Přizdob mandlemi a dej na vymazaný plech, kde nech vánočku ještě vykynout.

Nakonec zvolna upeč ve vyhřáté troubě do zlatohněda.
 


Komentáře

1 Mirka | Web | 1. prosince 2007 v 15:05 | Reagovat

stříšku znám, je moooc dobrá, hned bych si něco dala, ale surovin tu mám pramálo, na něco takového chutného, tvarohového:))

2 hadimrcha | Web | 1. prosince 2007 v 15:34 | Reagovat

Mě taky honí mlsná, jdu dělat jablkový štrůdl.

3 zuzi | 2. prosince 2007 v 10:29 | Reagovat

super, slyšela jsem před několika dny o téhle stříšce, že to někdo někomu donesl ochutnat, tak je fajn, žes ho tu uveřejnila. Já mám v plánu vyzkoušet medovník. Mám recept. Prý vyzkoušený.

4 Jenn | 2. prosince 2007 v 17:34 | Reagovat

BeBe střecha u nás slaví vždy veliký úspěch.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama