Nejstrašnější nedůvěra - nedůvěra v sebe!

Škubánky a pajšl

18. října 2007 v 7:00 | ja |  Moje psaní
Ráda vařím, méně už peču a nejméně ráda meju nádobí. Spousty kuchařek, které sbírám mám prohlédnuté několikrát tam i nazpátek, nejraději nahlížím do poznámkového sešitka, jež uchovává recepty mojí babičky. Je notně omšelý, místý od mastných rukou uchytaný, ale je její a věci v něm střežím jako vzácnou relikvii. Byla to babička, která mě přivedla k základům vaření, ráda jsem se na její hbité ruce při vaření dívala. Byla to ona, kdo mi první ukázal jak se vlastně tře česnek se solí, jak správně škrabat špenát, jak se krájí domácí nudle. Její jídelníček byl pestrý a hodně využíval toho co bylo zrovna na trhu ke koupi. Hodně jsme jedli kapustu s bramborem a k tomu kousek hovězího masa, rajská omáčka s knedlíkem od babičky to byla mana nebeská, domácí povidlové buchty, byly lepší než deset zákusků. Prsty jsme si mohli ulízat při jejich pořádání. Velmi často se dělávaly tzv. šrajtofle(taštičky z nudlového těsta, plněné povidly a sypané mákem s cukrem a polité máslem). Milovali jsme babiččiny škubánky, také pajšl, když byl k obědu, tak jsem měla pocit, že mé bříško je nafukovací. Špenát, který se musel spařit, naškrabat a pak uvařit klasicky se podával s bramborem a volím okem. Polévky vařila babička velmi dobré, hutné, aby se člověk zasytil, řídíce se heslem polévka je grunt a maso je špunt. Dělala domácí nudle a ve vývaru ze slepice chutnaly báječně. Na hladině se dělala mastná očka, která jsme při jídle spojovali v jediné velikánské oko.
Dneska, s odsupem času se mi zdá, že babička snad musela vstávat ve 4 hodiny, protože uvařit hovězí maso tak, aby bylo měkké, bez tlakového hrnce, si dneska nedovedu představit. Přitom musela, přikládat pod plotnu, aby nevyhaslo, doba vaření jsitě zabrala více jak 4 hodiny. To dneska máme všechno hotové. Chceme vařit rajskou omáčku nebo polévku, máme protlak nebo rajskou šťávu, máme chuť na špenát, je mražený, knedlíky ty koupíte hotové, maso vám nakrájejí jak je libo, drůbež je porcovaná, zelenina načištěná a nakrájená ,rovněž zmrazená. To by se to babičce vařilo, jejda chtěla bych vidět jak by jí to u plotny šlo. Se všemi vymoženostmi a strojky, jež jsou nyní k dispozici, by měla polovinu práce. Škoda, že se toho babička nedočkala! Já si vaření užívám, ráda si recepty upravuji podle sebe a pokaždé na babičku myslím, beru-li do ruky její deníček.
 


Komentáře

1 babča | Web | 18. října 2007 v 8:58 | Reagovat

jo naše babičky byly prostě skvělé

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama